Dogodki - Foto društvo GOGA Zagorje

Pojdi na vsebino

DOGODKI

 6.07.2019

140-letnica Podružnice Šentlambert

6. 7. 2019 je potekla slovesnost v počastitev 140 –letnice obstoja šole v Šentlambertu. Učenci in učitelji šole so pripravili zanimiv in pester kulturni program. Prireditev so popestrili tudi zagorski godbeniki. Slovesnost so s svojim obiskom počastili visoki predstavniki Ministrstva za znanost, šolstvo in šport, Zavoda za šolstvo in Občine Zagorje. Ob prireditvi je potekala tudi razstava fotografij učencev. Prireditev je imela veliko število podpornikov. Mamice učencev so poskrbele za odlično pecivo, manjkal pa ni niti divjačinski golaž …Prireditev je potekala pod velikim šotorom, saj je dež neusmiljeno padal  … Za  veselo vzdušje so poskrbeli člani ansambla Čuki.

Bronislav Urbanija

 5.09.2019
Potopisno predavanje Koreja in Japonska - Bojan Klemenc

15. Tradicionalni tek po Zagorski dolini

Kot vsako leto v sklopu občinskega praznika Športno društvo Izlake organizira tradicionalni tek po Zagorski dolini. Namreč foto društvo GOGA že leta spremlja in tesno sodeluje z športnim društvom Izlake. Zato so nas tudi letos povabili k sodelovanju pri pripravi  Zagorskega teka, da pa je to vse še arhivirano poskrbijo člani Goge, ki vse to dogajanje zajamejo v svoje aparate.
Tokratni že 15. tek po Zagorski dolini je letos imel kar največjo udeležbo do sedaj, bilo je preko 300 tekmovalcev iz celotne Slovenije, ki so komaj čakali štart na 10 kilometerski podvig po Zagorski dolini. Novost je bil tudi tek na 5 kilometrov, ki se ga je udeležilo kar precejšno število željnih teka. Kot vsako leto se organizira tudi tek na 1000 metrov, tek invalidov in naših najmanjših, cici tek.
Za končnico vsega dogajanja pa poskrbi Občina Zagorje in Župan Matjaž Švagan z osvežitvijo...sladoled korneti iz Ljuljanskih mlekaren, ki se razdeljujejo med samo prireditvijo.  

Franci Oven

 2.04.2019
Potopisno predavanje fotografij INDIJA

Uroš Ritonja, učitelj razrednega pouka in ljubiteljski fotograf, član foto društva Goga, nam je v Knjižnici Mileta Klopčiča, predstavil svojo veliko ljubezen – potovanja in raziskovanja Indije. Iz zanimive predstavitve, s polno dogodkov in srečanj, smo Indijo in njene prebivalce spoznali  preko skrbno izbranih fotografij in osebnega pogleda na to oddaljeno, v veliki meri, nepoznano  deželo. Uroša je za prvo potovanje navdušila žena Vesna, ki jo še posebej privlači domovina joge, saj joga pomembno oblikuje njen način življenja in razmišljanja. Uroš je v Indiji našel številne prijatelje, s katerimi razvija resnično prijateljstvo in vezi, ki se ne prekinejo tudi, ko se njihove poti razidejo. Številni poslušalci smo spoznali, da ga je Indija prevzela, in da ga potovanja, kljub temu, da so povezana z velikimi napori, napolnjujejo z novo energijo, vero in upanjem  v boljši svet.
B. Urbanija

1.05.2019
Budnica skozi Zasavje

Evo ga... en let je naokol in spet je živel 1. maj in duh po akciji... fotografski...
Uro sem si narihtu ob 5.15. Oja, je zvonila, pa ugasnu sm jo tut... pa  zaprl učke nazaj. Betonaža na včerajšnjem dežju in metanje po kolenih je  pustil svoje posledice. Sm mislu, da bom sam požmrknu, pa se veke niso  hotle nazaj odlimat...
Planem pokonc... bemti, sm zamudu... pogledam  na telefon kolk je ura, pa pade pol kamna s srca... sam 15 minut sem  potegnu... umijem zobe, navlečem vso obleko k sem mislu da jo rabim  nase, pa šus prot Zagorju. Na cest poln policajev, ampak h sreč noben ni  mel radarja. 5.55 sem bil pri Šparu v Zagorju. Umeril fotkič in ni bilo  treba dolg čakat, da so priropotal z izlaške smeri... Mašina je delala  kot nora, ta hitra kartica je komi požirala podatke v RAWu, vmes je tut  mal trokirala, ker je blo preprost preveč... Mašine so pa ropotale... in  mi cedile sline... Tole je edina stvar na svetu v kateri bi raje bil na  drugi strani fotoaparata... tam, med rohnečo hordo, ki me vsako leto  posebej spomne na odlomke iz Mad Maxa... takega urbanega, ne tistga iz  konca sveta...
Ko zadnje spremljevalno vozilo odpelje proti  zagorskemu rondoju je čas za premik. Hitro v jetija, pa šus do tanovga  zagorskiga krožišča pod Slačnikom. Ko se ustavim, je že kar nekaj kolone  mimo. Zamenjam ror na fotoaparatu, začnem strelat, neki ne štima...  pogledam knofe, neki prestavim, pa šus naprej. Mimo pripelje sosed na  odtajmerski Vespi. Na hitro se pozdraviva, za pogovor ni časa, ker na  drugi strani žage ropotajo newtajmerji... Na koncu pogledam še enkrat  objektiv in bemtičuka... namest da bi prižgal še vertikalno  stabilizacijo, sem ugasnu avtofokus... butl, kolnem sam sebe...
Skočm v avto, kolono dohitim tam nekje v Bevškem. K sreč zavijejo, tko kot je Katja napovedala👍🤣  v Hrastnk... pa sej itak vsak let to nardijo... Jaz pa na krožišče v  Trbovlje. Na semaforju pri Tušu požmrkam kumplu Ečotu, ki me cila s  svojim rorom od Tuša dol. na mostu pri krožišču pustim avto, še prej pa  pogledam kolk sem ga usral v Potoški vasi... kar dober, ampak neki je pa  vseen ostal. Vseen sem zamenu ror nazaj na 70-200. No, pa da skrajšam,  ker je glihkar zmlel slike...
Pofotkal v rondoju, se premaknil v  rondo v Bevškem, pa še enkrat... tiki, tiki, tiki.... kolker se je dal.  Probal sem naredit čimveč posameznih motorjev s paningom... se pravi...  zabrisan ozadje in vsaj del ostrega na motorju al pa motoristu... Po  moje jih je nekaj kar dober ratal, nekaj za silo, neki je pa takih, ki  so skor neraspoznavne, ampak mislim da mi nekoč prav pridejo... za nekaj  že.

Uživite...

 12.04.2019
6. Medgeneracijski festival ˝Srečen za živet˝

MEDGENERACIJSKO SREČANJE se je zgodilo sinoči v Zagorju. Sicer velika in hladna avla Delavskega doma je bila premajhna za ta dogodek a vsa svetla od toplih barv. Kljub mladosti in starosti smo občutili to veliko povezanost v brezčasnosti bivanja, ki jo sicer zelo redko občutimo. Včeraj smo se marinirali v njej.

 
Shooting v vašhavi

"A bi pofotku ene jezne pobe u vašhav..." me je pobaral Nejčev prijatelj Dejan. V meni se je oglasil najprej apriorni NE. Hudiča, saj še nikoli nisem kaj takega počel. To preprosto ni moj slog fotkanja. Jaz delam v naravi, v puščavi in jasno najraje, v Indiji. Zunaj. Življenje. Ne pa znotraj temačne vašhave, pet izmenjajočih obrazov, pa skupne fotke, pa z inštrumenti... uf, ne bo šlo. to sem mu skoraj tudi odgovoril, ampak klikerji so se končno začeli vrteti v pravo smer...
"Ok, bom..." je jezik prehitel pamet. V klubu sem si sposodil studijske fleše in se z njimi in ostalo fotografsko tehnikalijo pojavil v zapuščeni rudniški vašhavi. Več kot tri ure smo ga biksali pod lučjo, pod fleši, ali pa tudi brez. In tule je del nastalih fotk...
Moje mnenje... za prvič je kar OK...
Uroš Ritonja

 
Pustno rajanje.....2019

Pust že od nekdaj pomeni slovo od zime. Včasih je obisk šem ali mask prinašal srečo in kmetom dal dobro letino. Da pa bi res tako bilo, so ljudje verovali, da je šeme zato treba obdarovati.
Kot vsako leto se je tudi letos veliko dogajalo okoli pusta in pustnega rajanja v Zagorju in drugih krajih po Sloveniji. Člani Foto društva Goga so vzeli v roke svoje aparate in to ovekovečili, ter nam nekaj malih utrinkov tudi pokazali.

16.02.2019
OBČNI ZBOR 2019 - Menjava predsedstva v FD Goga 16. 2. 2019

Ob razstavi Goge 18. oktobra 2018 Zasavje skozi fotografski objektiv  sem izrazila svoje videnje: "Zagorje v fotografski društveni dejavnosti še nima zgodovine, sedanje FD Goga tako orje ledino in to v času, ko je fotografija že splošno dostopen medij za široke množice, namenjena zamrznitvi trenutka in služi kot podatek nekega stanja nekomu, da ga bo nekoč dokazoval s fotko. V Gogi pa razvijamo še druge vidike ob pogledu na fotografijo: sporočilnost, barvno harmonijo, neskončnost linij, strukturo, tudi črno belo izvedbo, lepoto lepega in ne nazadnje tudi lepoto grdega. Iz fotografij se zrcali tudi intima posameznega avtorja. Lahko začutiš, da je nekdo samotar, da nekdo dobro prenaša hrup in zabave, da nekoga kličejo ostanki minljivosti, pa širne pokrajine ali ljudje in navade ter obredi. Bolj se moramo zavedati, kako smo bogati, ravno zaradi te raznolikosti." Od takrat je poteklo nekaj mesecev. Dne 16. 2. 2019 pa smo doživeli čas menjave osemletnega predsednikovanja društvu Tine M. Šobot in opravljanja tajniških dolžnosti Vukašina Šobot, ki sta zaorala v to ledino.
Novi predsednik je Mitja Derenda, tajnik društva pa Franci Oven. V Poročilu predsednice Tine za obdobje 2015-2018 je z vso žensko občutljivostjo povedala, kaj si je ob vodenju društva želela in v tem obdobju tudi doživljala spoznanja, ki jih verjetno ne bi nikoli, če ne bi bila na tem mestu. Do kraja je verjela, da se da z dobro ekipo narediti marsikaj in da je vesela, da bo Goga delovala še naprej. Ob predajanju tudi velikih količin papirologije je bilo ozračje menjave malo otožno, kot da si nismo še vsega povedali, kar bi morali. Vendar čas je občutljiva in natančna pretočna precejevalnica, verjamemo, da bo prečistila vse nanešeno, kar bi Tini in Vukotu po zasluženem počitku odprlo ponovno pot v društvo. Dobrodošla. Predstavljeni plan FD Goga za leto 2019 dopušča izčiščeno osebno ljubiteljsko podobo posameznika, do kam je prišel v svojem ljubiteljstvu, katero področje ga zanima in v kateri smeri še želi raziskovati, kar bi utegnilo prinesti v društvo živahnejšo komunikacijo med člani. Vse to bo podprto tudi z mnogimi predavanji in delavnicami. Tako naj bi razstave še bolj poudarile posameznikovo ljubiteljsko raziskovalno pot.
Torej, FD Goga gre naprej!

 31.08.2019
NAJ ŠPORTNA FOTOGRAFIJA OBČINE ZAGORJE 2018

V petek, 31.8.2018 je bila podeljena nagrada za Najboljšo športno  fotografijo, ki jo je prejel Bronislav Urbanija. Nagrado v vrednosti 100  evrov mu je izročila direktorica Zavoda za šport Zagorje, Samantha Tina  Lovše. Med več kot stotimi prispelimi fotografijami je žirija izbrala  prav portret tekača, ki je po njihovem mnenju izpolnjevala vse pogoje za  naziv najboljše fotografije.


25.02.2018
GOGA SE PREDSTAVI Z MINIATURAMI

Na predvečer kulturnega praznika, se je Goga spet predstavila. Tokrat z  miniaturami, ob  zvokih Godalnega orkestra Glasbene šole Zagorje ob  Savi, s solistom Luko Lavrinom. Razstava bo  na ogled do 5. marca 2018,  v avli KC Delavski dom  Zagorje ob Savi. Prijazno vabljeni.

FOTO DRUŠTVO GOGA ZAGORJE OB SAVI
Čolnišče 16, 1410 Zagorje ob savi
Copyright©2010-2023 Foto društvo Goga Zagorje / Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani Franci Oven
Nazaj na vsebino